Zakaj področje sežiga odpadkov potrebuje stroga okoljska merila in nadzor

Hvaljen, moj Gospod, v bratu vetru in zraku,

v oblačnem in jasnem sploh vsakem vremenu,

s katerim ohranjaš svoje stvari.

Hvaljen, moj Gospod, v naši sestri vodi;

mnogo koristi ponižna, dobra in čista….

Hvaljen, moj Gospod, v naši sestri zemlji,

ki nas kakor mati hrani in nam gospodinji,

in prinaša različno sadje in pisane rože z zelenjem.

(sv. Frančišek Asiški)

Vsi si želimo dihati čisti zrak in piti neoporečno vodo. Kdor prideluje hrano, si želi dobre zemlje, iz katere bodo zrasle zdrave rastline. Hvala Bogu, kadar smo blagoslovljeni s tem!

Morda nekako pričakujemo, da bo Bog poskrbel, da bo vedno tako. Ali pa da je odgovornost za to na okoljevarstvenikih. Vendar imamo besedo pri tem prav vsi in je pomembno, da vemo, kaj se v zvezi z okoljem dogaja pri nas.

Ali veste, da slovenska zakonodaja omogoča sosežigalnicam odpadkov manj stroge zahteve glede izpustov onesnaževal v zrak kot sežigalnicam? Onesnaževati več, kot je nujno potrebno, je z zdravstvenega stališča nedopustno. Ali veste, da imamo v Sloveniji tudi do 10x višje mejne vrednosti onesnaževal za sežigalnice in sosežigalnice kot določajo zahteve Evropske komisije? Ali smo za ”fracking” (hidravljično lomljenje) v Sloveniji?

Priporočamo v branje prispevek Delovne skupine za okolje, ki deluje v okviru Zdravniške Zbornice Slovenije, objavljen je v Reviji ISIS na str. 21:http://online.pubhtml5.com/agha/wjmx/#p=20 

K. Z.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja