Ime tedna iz katoliških vrst!

Prejšnji teden je na Valu 202 v glasovanju za osebnost tedna zmagal doc. dr. Urh Grošelj, pediater iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne motnje na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana. Dr. Grošelj je eden od glavnih avtorjev članka o prvih rezultatih globalnega registra družinske hiperholesterolemije, ki je bil septembra objavljen v eni najuglednejših strokovnih revij The Lancet. V raziskavo je bilo vključenih več kot 40.000 oseb iz 56 držav. 

Družinska hiperholesterolemija je najpogostejša življenje ogrožajoča dedna presnovna motnja pri ljudeh, v Sloveniji ima to motnjo približno 6500 oseb, le 10% pa ve da jo ima. V svetovnem merilu je Slovenija vodilna država v odkrivanju družinske hiperholesterolemije, kar potrjuje tudi letošnja uvrstitev slovenskega programa presejanja kot modela dobre prakse v tako imenovano Belo knjigo o holesterolu Svetovnega združenja za srce. Smo namreč edina država, ki v predšolskem obdobju izvaja presejalni program za omenjeno motnjo. Objava v reviji The Lancet je pomemba, ker kot pravi dr. Grošelj je motnja resna in prepozno diagnosticirana in ker poudarja potrebo po tem, da se izvede zgodnja diagnostika in ustrezno  intenzivno zdravljenje. 

Vabljeni k poslušanju intervjuja na Valu 202 (https://val202.rtvslo.si/2021/09/predstavitev-kandidatov-244/) in k branju članka v reviji The Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01122-3/ppt).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja