Ob prazniku sv. Kozme in Damijana, zavetnikov zdravnikov, so se zdravniki zbrali v Celju. Slovesno somaševanje je ob bolniških duhovnikih Miru Šlibarju in Vladu Bizantu CM vodil upokojeni celjski škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Sveti maši sta sledila akademija z glasbenim programom in druženje. Naša gostja je bila dr. Metka Klevišar, ki nam je približala življenje in delo pokojne dr. Julke Žagar. Spregovorila je o Pogovorih o življenju in smrti, ki sta jih vodili skupaj s pokojno in so namenjeni podelitvi osebnih izkušenj trpljenja in preizkušenj ob bolezni ali izgubi najbližjih.

Skrb za bolne in uboge

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov ob godu svojih zavetnikov, 26. septembra, pripravlja srečanje, ki zdravstvene delavce povezuje in opogumlja za njihovo poslanstvo. O tem je v pridigi govoril škof Lipovšek. Izpostavil je, da je služba bolnim in ubogim dosegla največjo vlogo v Cerkvi, ko je Jezus postavil zakrament bolniškega maziljenja, ki uresničuje neposredno Božje delovanje v skrbi za človekovo dušno in telesno zdravje.

Verna občestva so vedno skrbela za bolne in ostarele. Vsi, ki danes delajo z bolniki, se pridružujejo tem »apostolom darujoče se ljubezni«. Zdravnike je povabil, naj se po sveti maši, po počitku v Gospodu, vrnejo na svoje domove in k svojemu delu s še večjo pripravljenostjo vzamejo svoj križ in hodijo za Njim.

»Vodi njihove roke«

Pri sveti maši smo prosili za vse odgovorne, da bi se prav odločali in prisluhnili krikom ubogih in trpečih zaradi vojn v Ukrajini ter drugod po svetu. Prav tako prizadetim v naravnih nesrečah ob neodgovornem oskrbovanju Božjega stvarstva. Z Mirom Šlibarjem, ljubljanskim bolniškim duhovnikom, smo prosili za vse zaposlene in odgovorne v zdravstvu.

»Vodi njihove roke. Naj delajo vedro in gotovo. Naj bodo vedno vljudni in spoštljivi, očetovsko plemeniti in ljubeznivi. Naj vedno iščejo in rešujejo življenja in naj znajo gledati tudi smrti v oči. Naj zdravijo telesa, spoštujejo pa tudi dušo. Njihov poklic naj bo delo usmiljenja. V bolniku naj vidijo Božjega otroka in svojega brata. Gospod, ostani z nami vsemi. Naj sv. brata Kozma in Damijan posredujeta za nas. Amen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja