Greben rešenih

Ob dogodkih zadnjih dni, ob vsem zlu, ki se dogaja in teži, ki jo čutimo ob začetku vojne v Ukrajini, se tudi sami upravičeno sprašujemo kako bi ravnali, če bi se tudi mi znašli v takšni situaciji? Kako braniti svojo domovino, kako pomagati ljudem v stiski in premagati sovražnika, a hkrati ostati zvesti svojim načelom, svoji krščanski veri? Na misel mi je prišel film Greben rešenih (v izvirniku Hacksaw Ridge, 2016), ki je posnet po resnični zgodbi vojaka bolničarja Desmonda Dossa, ki je zaradi svojih verskih in moralnih prepričanj odklanjal nošenje in uporabo orožja. V svoji zadnji bitki na Okinawi leta 1945 je tako iz bojišča rešil več kot 75 ranjenih soborcev. Ob koncu vojne ga je zato tedanjih ameriški predsednik Henry Truman odlikoval z medaljo časti, najvišjim odličjem ameriške vojske, z obrazložitvijo, da je prikazal »neizmerno junaštvo in neomajno odločenost v skrajno nevarnih razmerah«. Film je prejel 2 oskarja, režiser Mel Gibson pa je o nastanku filma povedal: 

“Desmond Doss je bil edinstven. Malo je ljudi – če ti sploh obstajajo –, ki bi zmogli ponoviti njegova dejanja. Ponižnost, ki jo je ohranjal med opisovanjem svojih junaštev, je dokaz, iz kakšnega testa je bil.

Dolga leta so ga prosili, naj dovoli filmsko upodobitev svoje zgodbe, a je to vedno znova odklanjal, češ da so bili pravi junaki tisti, ki so se bojevali. Mislim, da je čas, da v filmski pokrajini, ki jo preplavljajo izmišljeni ‘nadnaravni junaki’, počastimo resničnega heroja.” 

Povezava do napovednika za film:https://www.youtube.com/watch?v=-xtRHFs6n4c

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja